Veiligheidsdag bij Saint-Gobain Abrasives BV te Eibergen

Iedere twee jaar vindt er bij alle bedrijven van Saint-Gobain (195.000 medewerkers in 64 landen) wereldwijd een zogenaamde VGM-dag plaats. VGM staat hierbij voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu.

Op die dag, dit jaar gehouden op donderdag 11 oktober jl., worden door al die bedrijven activiteiten georganiseerd welke in het teken staan van voormelde thema ‘s.


De VGM-manager van Saint-Gobain Abrasives BV te Eibergen, Paul Schutten, werd recent zelf getroffen door een hartstilstand waarna hij met succes is gereanimeerd door zijn vrouw. Bijzonder was dat zij hierbij telefonisch instructies ontving van medewerkers van 112.

Veiligheidsdag Saint-Gobain 2012Mede naar aanleiding van dit voorval wilde plantmanager Darius Cramer alle medewerkers van Saint-Gobain kennis laten maken met hartreanimatie met behulp van een AED. AED staat voor “automatische externe defibrillator” en is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij het reanimeren van een persoon met een hartstilstand. Op steeds meer locaties kan men deze apparaten aantreffen.

Het bedrijf Saluvit b.v. uit Lichtenvoorde dat o.a. opleidingen en trainingen verzorgt op het gebied van bedrijfshulpverlening heeft deze kennismakingsdag verzorgd.

In verschillende sessies van 11.30 tot 23.30 uur maakten zo’n 200 medewerkers kennis met reanimatie. Uiteraard betrof het hier geen volledige reanimatiecursus doch een eerste kennismaking. Doel was de angst weg te nemen in het geval men te maken krijgt met een hartstilstand in de omgeving, bijvoorbeeld in familieverband, op de sportclub of op de werkvloer.
reanimatieoefening door Saluvit b.v. bij Saint-Gobain Eibergen
De medewerkers van Saint-Gobain waren erg enthousiast over de mogelijkheid zelf te kunnen oefenen op reanimatiepoppen doch ook verrast door de fysieke inspanning die geleverd moet worden bij een reanimatie.